Juletærte
Ingredienser
- 400 g udrullet mørdej
Fyld
- 1 dl hel durumhvede eller bulgur
- 2½ dl grøntsagsbouillon
- 200 g rensede champignoner
- 150 g østershatte
- 100 g fintsnittet porre
- 2 stk. finthakket skalotteløg
- 2 spsk. smør
- 250 g kogt knoldselleri
- ½ dl fløde
- 50 g grofthakkede mandler
- 50 g grofthakkede hasselnødder
- 50 g grofthakkede cashewnødder
- 1 stk. æg
- æggehvide
- salt, peber
- 1 tsk. stødt allehånde
- lidt revet muskatnød
- lidt stødt nellike
Pynt og pensling
- 100 g udrullet mørdej
- 1 stk. æggeblomme til pensling
Sådan gør du
- Skyl hvedekernerne i koldt vand, kog dem op i bouillon, og lad dem simre under låg, til de er møre, ca. 35 minutter (bulgur skal koge 4-5 minutter). Hæld dem i en sigte, og lad dem dryppe af.
- Skær svampene i helt små stykker, og damp dem fri for væde på en tør pande. Når det meste af væden er fordampet, tilsættes smørret, og der drysses let med salt og peber.
- Tilsæt porrer og løg, og svits dem sammen med svampene, til de er bløde. Stil til side, og afkøl massen. Vend den kogte hvede i.
- Mos den kogte selleri groft, tilsæt hveden, og rør fløde og æg i. Vend svampeblandingen og nødderne i.
- Smag fyldet godt til med krydderier. Smag til side.
- Beklæd en tærteform på 22 cm med den udrullede mørdej, og skær en til i kanten. Fordel fyldet i formen.
- Form resten af dejen som en stor sløjfe, og læg den over fyldet og tryk den let til. Pensl godt med æggeblommen.
- Bag tærten på nederste rille i en forvarmet ovn ved 180 grader i cirka 40 minutter, til den er pænt gylden og gennembagt.