Skip to content

Sang og musik har en central placering i skolens hverdag, og der spilles og synges inden for mange musikgenrer – klassisk, rytmisk – og vi forventer, at du har lyst til at være med til at udforske det musikalske univers.

Fælleskor, sammenspil/sang og musikteori er obligatoriske fag og der er mulighed for at vælge mellem forskellige kor blandt skolens valgfag. Du tilbydes individuel undervisning i sang eller på et instrument i ca. ½ lektion pr. uge i almindelige undervisningsuger. Undervisningen foregår samtidig med den boglige undervisning. Det betyder, at du er væk fra de almindelige skolefag i den tid, instrumentalundervisningen varer.

Musikken fylder også meget i skoleårets temaer og projekter som f.eks. de kreative temadage, musikteater, musik og lyrik, nytårskoncert, turné, festival, caféaftener, masterclasses, banddating, MC’s fightnight og meget mere… Når man samler over 100 unge mennesker, som har en fælles interesse omkring musik, kommer dette også til at sætte et afgørende præg på fritidslivet på skolen. Eleverne finder sammen i grupper af forskellig art, og de giver på den måde hinanden gode oplevelser og erfaringer. Kort sagt, musikken er ikke kun i øvelokalerne på OE.

  • Soloundervisning
  • Øvetid i stilletimen
  • Klaver i alle lokaler
  • Caféaftener med musik
  • Mange fritidsbands
  • Banddating

Når du starter på OE, så starter du også på en fordybelse og en musikalsk udvikling i forhold til dit hovedinstrument.

Du modtager en gang ugentligt i de almindelige undervisningsuger individuel undervisning i ca. ½ lektion. Der gives kun undervisning i ét instrument, hvilket besluttes før skoleårets start. Timerne foregår samtidig med, at der er undervisning i de boglige fag, så du går fra denne lektion i de 20-25 min., instrumentalundervisningen varer.

Samtidig er der også mulighed for at du én gang om ugen kan øve i stilletimen. Stilletimen er det tidspunkt på aftenen, hvor dig og din roomie enten sider på jeres værelse og laver lektier – eller sidder sammen med andre i spisesalen og får hjælp i lektiecaféen.

Formålet med den individuelle undervisning er:

  • at udvikle dit tekniske niveau ud fra dine nuværende forudsætninger
  • at udvikle dit musikalske niveau
  • at udvikle din musikalitet gennem gehørspil
  • at øge dine færdigheder indenfor nodelæsning og becifring
  • at fremme din musikalitet og evne til at indgå i forskellige musikalske sammenhænge
  • at opbygge et repertoire indenfor de genrer, som interesserer dig mest
  • at hjælpe dig med at lære de stemmer, du spiller på dit sammenspilshold
  • at give dig en oplevelse af fordybelse og koncentration
  • at udvikle din bevidsthed om lyd og klang

  • Fælleskor
  • Valgfag
  • Fritidsbands
  • Caféaftener
  • Koncerter
    i KBH, Aarhus
    og Odense.

Fælleskoret er skolens musikalske flagskib. Deltagelse er obligatorisk, og et kor med over 100 unge, begejstrede stemmer er værd at lægge ører til. To af skolens musiklærere dirigerer og repertoiret spænder vidt fra klassisk til rytmisk – a capella og akkompagneret.

Der er prøver i fælleskoret i to timer om ugen i alle almindelige uger og en del ekstraprøver op imod de store koncerter. De første måneder af skoleåret går med at opbygge et repertoire og skabe en god fælles korklang. Første gang, koret kan høres offentligt, er ved adventsmødet på Gymnastikhøjskolen den første torsdag i december. Den første egentlige koncert er nytårskoncerten, som ligger én af de første søndage i det nye år. I sidste del af skoleåret bliver det til en del koncerter i både ind- og udland, og koret er med til at give godt indhold til de større arrangementer i foråret.

Udover fælleskoret, så er der også masser af fælles musik i skolens mange valgfag, de mange caféaftener og så det utal af fritidsbands som spirer frem hvert år.

Formålet med fælleskoret og skolens valgfag er:

  • at få dig til at opleve glæden ved sammenspil
  • at give dig de musikalske udfordringer, som ligger i at få en sammenspilsgruppe til at fungere
  • at være motivation for videre indlæring på det enkelte instrument
  • at lade dig opleve de elementer, som et band, en gruppe eller et orkester består af
  • at lære dig processen “at skabe et nummer“, indøve det og præsentere det ved en koncert
  • at lære dig at turde optræde for andre
  • at lære dig den disciplin og gensidige respekt, som er nødvendig for at få en sammenspilssituation til at lykkes
  • at få dig til at forholde dig til problematikken omkring musik og tinnitus
  • at opbygge et repertoire, så sammenspilsholdene tilsammen kan få musikken til at fylde meget i skolens hverdag.

Helårsfag

I løbet af dit efterskoleår vil du have et musikfag, som strækker sig over hele året. Helårsfagene dækker både over rytmisk og klassisk sammenspil, samt kormusik og studieteknik. Du behøver ikke have et bestemt niveau i forhold til hvilket fag du ønsker, og du kan også indgå i faget med et andet instrument, end det som du får soloundervisning i. Du kan herunder læse lidt mere om de enkelte fag.

Ny folkemusik
Musikfag

Ny folkemusik

I disse timer vil vi beskæftige os med både den traditionelle folkemusik og den nutidige mere moderne stil. Vi vil spille kompositioner af kendte og mindre kendte komponister og der vil være stor fokus på at spille sammen, kende traditionerne i musikken og lytte til hinanden. I dette fag vil der også være fokus på at skrive sin egen musik. Der vil, i løbet af året, være mulighed for at spille musikken for resten af skolen.

Band
Musikfag

Band

I Band arbejder vi med at spille sammen og fungere som en gruppe. Vi arbejder på at få en god fælles lyd og bevidsthed om de forskellige instrumenters rolle i bandet. Vi vil bevæge os i forskellige stilarter, og der vil være mulighed for at udforske originalmusikken.

Vokalgruppen
Musikfag

Vokalgruppen

Vokalgruppen er et ”sammenspilshold” for piger, der gerne vil synge i et tæt og intensivt flerstemmig rytmisk kor – uden en rytmegruppe i ryggen. I vokalgruppen arbejder vi med at indstudere korarrangementer for 3 og 4 stemmer inden for forskellige rytmiske genrer. I løbet af skoleåret vil vi også bruge tid på improvisation og mikrofonteknik. Vokalgruppen optræder ofte i forbindelse med fælleskorets koncerter i Danmark og på vores turné.

Big Band
Musikfag

Big Band

Big band er en rytmegruppe med blæsere (standard er 5 saksofoner, 4 trompeter og 4 basuner). Det er dog ikke altid at vi kan udfylde alle pladser. I bigbandet spiller vi jo bigband musik. Det er lidt en egen genre, men så er det slet ikke det alligevel. Big band musik indeholder mange typer jazz, funk, soul osv. Vi tager udgangspunkt i noder, men der er også rig mulighed for at få improviseret.

Klassisk orkester
Musikfag

Klassisk orkester

På dette hold bliver der arbejdet med alment orkesterspil inden for den klassiske verden. Vi kommer til at arbejde med standard klassisk repertoire men vi tager også fat i lidt filmmusik. Der vil være mulighed for at komme til at dirigere orkesteret hvis man har en dirigent gemt i sig. Klassisk ensemble er et af de orkestre på skolen som spiller flest koncerter og sammenholdet og sammenspillet plejer at være helt i top.

Studie
Musikfag

Studie

Her lærer vi studiet at kende, både software og hardware. Vi arbejder i skolens studie, hvor du lærer udstyret at kende. Programmet er Pro Tools, og så er der alt det andet, så som krydsfelt, outboards, mikrofoner osv. Et teknisk fag, hvor vi arbejder med optagelse af bands og solister. Her arbejder vi frem imod udgivelser på OE Records. Derudover arbejder vi med den digitale mixer og laver live lyd med front og diverse monitorer til nogle af skolens koncerter.

Halvårs musikvalgfag

I løbet af året tilbyder vi forskellige musikvalgfag, som du kan læse herunder. På grund af de forskellige timer for 9. klasse og de 10. klasses elever som har valgt Cambridge Engelsk, vil det være forskelligt hvor mange valgfag du kan få. Men vi bestræber os på at give dig mulighed for mindst to valgfag i løbet af en uge – og gerne flere. I valgfagene kan du prøve dig selv af i nogle nye, musikalske sammenhænge, og kan vælge musikvalgfag uanset hvilket niveau du spiller på.

Nedenstående valgfag har vi tidligere udbudt, men de kan variere fra år til år, alt efter hvad elevholdet og lærerne brænder for.

  • Valgfag hver uge
  • Ny valgrunde til jul
  • Små hold giver tid til alle
  • Flere stilarter
CNUS
Samarbejdspartnere

CNUS

Borgerforeningen
Samarbejdspartnere

Borgerforeningen

FRAMA Music
Samarbejdspartnere

FRAMA Music

Ticketmaster
Samarbejdspartnere

Ticketmaster

AV Center
Samarbejdspartnere

AV Center

MGK Fyn
Samarbejdspartnere

MGK Fyn

Live Concept
Samarbejdspartnere

Live Concept

Prinsens Musikkorps
Samarbejdspartnere

Prinsens Musikkorps

Lyd & Lys
Samarbejdspartnere

Lyd & Lys

MGK Hovedstaden
Samarbejdspartnere

MGK Hovedstaden

MGK – Sankt Annæ
Samarbejdspartnere

MGK – Sankt Annæ

SNUK
Samarbejdspartnere

SNUK

Svendborg Kommune
Samarbejdspartnere

Svendborg Kommune

Svendborg Musikskole
Samarbejdspartnere

Svendborg Musikskole

Svendborg Service- og Teltudlejning
Samarbejdspartnere

Svendborg Service- og Teltudlejning

Coko (psykologi og selvudvikling)
Valgfag

Coko (psykologi og selvudvikling)

Coko står for Connection og Kommunikation. I dette valgfag vil du blive klogere på dig selv og dine medmennesker. Du vil få indsigt i: Hvordan du indgår i relationer. Hvordan du kan håndtere dine følelser Nogle af de psykiske strukturer, der er på spil i vores relationer til os selv og andre.   Du får redskaber til: At kommunikere tydeligt og hensigtsmæssigt.  At forbinde dig til dig selv, til de andre og til fællesskabet.  At handle mere bevidst, frit og kærligt i relation til både dig selv, andre og verden.  At mindske usikkerhed og ensomhed.   At skabe nære, kærlige og ægte bånd. 

Drama og sanseteater
Valgfag

Drama og sanseteater

Vi skal udforske skuespil og teater igennem alle sanserne. Smage, lugte, lyde, synsindtryk og kropslige fornemmelser bærer allerede en masse stemninger og erfaringer i sig, og disse bliver udgangspunkt for de øvelser og udforskninger, vi skal igennem. Vi kommer både til at smage på det lette og det tunge, det sjove og det alvorlige. På baggrund af vores arbejde skal vi skabe en forestilling for resten af skolens elever, hvor alle publikums sanser (og forhåbentlig en masse følelser) bliver vakt. Du skal have lyst til at udforske, udfordre, være nysgerrig, eksperimentere, lege.

Sangskrivning og strenginstrumenter
Valgfag

Sangskrivning og strenginstrumenter

Alle er velkomne, man behøves f.eks. ikke være guitarist. Man skal selv have et af de ovennævnte instrumenter med (hvis man ikke har, så lån!) og man skal huske papir, blyant og optager app på sin mobil og være topmotiveret til at skrive egen musik. Det er IKKE et krav at man har prøvet at skrive musik før...

Rytmisk nørderi
Valgfag

Rytmisk nørderi

Vi fordyber os i rytmer og nørder percussion - alle er velkomne, man behøves ikke være trommeslager. Vi vil orientere os mod traditioner fra Vestafrika, Cuba og Brasilien. Vi øver rytmer efter gehør og noder! Man behøves ikke være en haj til noder!

Neo Soul
Valgfag

Neo Soul

I dette valgfag vil vi arbejde med beats og jazzificerede akkorder, vi vil gå på jagt efter det mest svedige vi kan opdrive og sammensætte elementer i musikken på nye måder. Vi vil lade os inspirere af andre kunstnere og stjæle med arme og ben fra det store internet. Elektroniske musikere er meget velkommen. Et ok niveau på instrumentet er godt i dette valgfag.

  • iTunes
  • Tidal
  • Spotify
  • TDC Play

Fra og med skoleåret 2015-2016, vil vi på OE skifte vores klassiske års-CD ud med en online udgivelse af originale numre, produceret af skolens elevhold. I løbet af året kommer der nemlig mange fede, nye numre frem, både gennem musikteatret, valgfagene og musik og lyrik ugen, men også fordi vi altid har nogle elever som elsker at lave deres egen musik, når de ikke spiller andres.

Vi har selvfølgelig stadig vores stabile CD-Trykker stående og hvis eleverne har tid og lyst til det, så kan man stadig indspille den der fede version af “Take me to church” med sit sammenspilshold og få det brændt på en CD til mormor.

Du kan lytte til de seneste OE Records udgivelser herunder og finde skolens øvrige udgivelser på siden her: OE Output. Hvis du har en podcast-app på din mobil, så kan du tilføje vores OE-Podcast via dette link. God lytter!

[powerpress_playlist limit=”25″ category=”oe-records”]

  • Original musik på dansk
  • En uge med kun musik og lyrik
  • 15 bands
  • Flot afslutningskoncert
  • Udgives på Spotify m.m.

Musik og Lyrik projektet er et musikprojekt (startet med årgang 14/15 – se deres blog her) som sigter mod at få skabt ny, dansk musik og som prøver at udfordre dig og dine kammeraters genrekendskab. Skolens musik- og dansklærere sammensætter hvert år 15 nye bands og inddeler dem i musikalske genrer, hvorefter der bruges en hel uge på at komponere ny dansk musik. Inden projektet har dansklærerne varmet op ved at se på lyrikkens værktøjskasse og vi har lyttet til noget af det danske musik, hvor sangteksterne er værd at læse. Ugen afsluttes med en storslået koncert, og bagefter bruger vi tid på at produceret sangene, så det kan udgives.

Se og lyt til musikken på siden “OE Output”.

  • To gange om ugen
  • Obligatorisk
  • Niveaudelt
  • Både praktisk og teoretisk

Musikteori er et obligatorisk fag. Faget optræder på ugeskemaet to gange om ugen med 45 min. undervisning hver gang.

Du præsenteres ved skoleårets start for en lille skriftlig musiktest, som giver dig mulighed for at vise lidt af, hvad du kan fra den musikteoretiske verden og til at udtrykke dine forventninger til faget. På baggrund af disse tilkendegivelser sammensættes de fem teorihold, som i skemaet undervises samtidig.

Målet med teoriundervisningen er:

– at give dig et generelt kendskab til musikteoriens ideer og grundprincipper
– at opnå indsigt i fagets betydning og muligheder som hjælpemiddel i dit eventuelle fremtidige musikvirke
– at udvikle dig så meget som muligt indenfor følgende kundskabs- og færdighedsområder

  • rytmelære og pulstræning
  • alm. nodekendskab: noder og nodeværdier i bas- og g-nøgle
  • intervallære: intervaller fra prim til decim
  • akkordlære: dur, mol, formindskede og forstørrede treklange m.m.
  • skalaer: dur- og molskalaer
  • trinanalyse: trinnene I til VII
  • kvintcirklen
  • funktionsanalyse: tonika, dominant, subdominant samt paralleller
  • becifringslære: becifringssystemets idé og opbygning
  • de mest almindelige musikudtryk.

  • Fire øvelokaler
  • Moderne lydstudie
  • Klaver i alle klasselokaler
  • Lydkort til udlån

OE råder over topmoderne musikfaciliteter. Her er tænkt på lyddæmpning i alle ender og kanter, diffusere, absorbenter, flydende etageadskillelse, basfælder, studieglas, dobbeltdøre, 3 lag gips…. Lyden er kort sagt fremragende i alle fire rytmisk udstyrede øvelokaler, og man kan spille i dem alle på en gang uden gener for hinanden. Hvis man holder pause i sit lokale, kan man kun ane at der foregår noget rundt omkring. Og at det hele så dufter af kvalitet og æstetik, lys og glæde, fremtvinger respekt og ydmyghed overfor huset.

Og så har vi haft mulighed for at udruste lokalerne med grej så tankerne falder tilbage på barndommens julelys i øjnene når vi gik med far og mor i den lokale legetøjsbutik op mod jul. Vi er sikre på at du kommer til at få nogle af dine bedste musikstunder i disse omgivelser. Her er fundamentet 100% i orden – og lokalerne higer blot efter at blive fyldt med unge mennesker som har lyst til at udforske musikken sammen, uanset hvilken klang, hvilket tempo eller hvilken toneart den så end måtte være i.

Et lille udsnit af skolens udstyr

Fohn Experience-Series PA System
A 100 Hammond + Leslie 147
Marshall Valvestate VS 100
Koch guitar amp
Grotrian Steinmeg Flygel
Fender Hot Rot DeVille
MiniMoog Voyager
Nord Wave
Nord Stage
ProTools 9 HD 1
Signex krydsfelt
C 24 Controller
MacPro
Roland TD 12 drumset
Studiemikrofoner: Brauner Velvet, AKG 414, Neumann KM 184, Shure SM7

  • Stort sceneareal
  • Akustik og teknik i topklasse
  • Mange pladser
  • Åben og lys foyer til undervisning
  • Laserprojektor i biografklasse

Ollerup Efterskole har i 2017 fået sin helt egen koncertsal – i topklasse! Salen er beklædt med portugisisk skifer, har plads til ca. 430 siddende og 750 stående publikummer og salen er en såkaldt ”Black Box”, hvilket betyder, at de optrædende på scenen får al opmærksomhed fra publikum og ingen uheldige genskin fra blanke overflader. Både akustik og teknik i salen er af virkelig høj kvalitet og bruges også i andre af Danmarks bedste koncertsale.Scenen er stor (12 x 5 m.) og kan udvides. Foyeren er ligeledes lys og åben ud mod den smukke natur og kan bruges til mange forskellige formål. Så efterskolen har de bedste rammer for både koncerter, kor, musikteater og hvad der ellers kunne falde os ind.